Ανοσοποιητικό
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού που τον προστατεύει από την εισβολή βλαβερών μικροοργανισμών. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που δρουν ενιαία. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα έχουν τον κύριο δραστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λευκοκυττάρων, τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα.
Τα φαγοκύτταρα «καταβροχθίζουν» τους εισβολείς και έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα είναι τύποι φαγοκυττάρων. Τα ουδετερόφιλα βρίσκονται φυσιολογικά στο κυκλοφορούν αίμα και είναι ο πιο άφθονος τύπος φαγοκυττάρων αντιπροσωπεύοντας φυσιολογικά το 50-60% των συνολικών κυκλοφορούντων λευκοκυττάρων.
Τα λεμφοκύτταρα παράγονται στο μυελό των οστών και είτε παραμένουν εκεί και ωριμάζουν σε Β κύτταρα είτε κατευθύνονται προς το θύμο αδένα όπου ωριμάζουν σε Τ κύτταρα. Τα Β λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τους ξένους μικροοργανισμούς (αντιγόνα) και παράγουν αντισώματα που συνδέονται με τα αντιγόνα, ενώ τα Τ κύτταρα που ονομάζονται Τ βοηθητικά κύτταρα δεν επιτίθενται στα παθογόνα αλλά έχουν ρόλο ζωτικής σημασίας στην ανοσολογική απόκριση.
Οι κυτοκίνες εκκρίνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχουν έρθει σε επαφή με ένα παθογόνο και ενεργοποιούν και επιστρατεύουν και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να αυξηθεί η απόκριση του συστήματος στο παθογόνο.
Οι μεσολαβητές της φλεγμονής συντίθενται από ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στις μεμβράνες των κυττάρων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα λευκοτριένια και οι προσταγλανδίνες, που είναι υπεύθυνα για την ερυθρότητα, το πρήξιμο (οίδημα) και τον πόνο που χαρακτηρίζουν τη φλεγμονή.
Οι πιο εμφανείς όψεις του ανοσοποιητικού είναι το δέρμα και η βλέννα και αποτελούν μέρος της έμφυτης ανοσίας. Από τη στιγμή που ένα παθογόνο έχει εξαλειφθεί επιτυχώς, το σώμα θα το αναγνωρίσει αμέσως όταν εκτεθεί ξανά σε αυτό και θα το καταπολεμήσει πολύ γρήγορα. Αυτό ονομάζεται επίκτητη ανοσία. Σε περιορισμένο βαθμό η ανοσία μπορεί να είναι παθητική, που σημαίνει ότι η ανοσία έχει μεταφερθεί από τη μητέρα στο παιδί. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα).
Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, κάτι που είναι σημαντικό για την αποτελεσματική καταπολέμηση των αντιγόνων. Ωστόσο οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικές ουσίες. Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με μια ευρεία γκάμα παθήσεων και υπόκεινται της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά αποτελούν το αντίδοτο για τις ελεύθερες ρίζες.
Τι Επηρεάζει την Ισχύ του Ανοσοποιητικού Όταν ένα ή περισσότερα από τα συστατικά του ανοσοποιητικού είναι ανενεργά μπορεί να εμφανιστεί κάποια ανοσολογική ανεπάρκεια. Η ικανότητα δράσης του ανοσοποιητικού μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία. Η επίμοχθη άσκηση και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την ανοσολογική καταστολή. Μια δόση 100g ζάχαρης επηρεάζει σημαντικά τη φαγοκύττωση. Η μέγιστη ανοσολογική καταστολή, που είναι περίπου 50%, παρουσιάζεται μία με δύο ώρες μετά την κατανάλωση της ζάχαρης και το αποτέλεσμά της μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ώρες. Η κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από 1-2 ποτήρια κρασιού έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη ζάχαρη. Η παχυσαρκία επίσης μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού.
Διατροφή & Ανοσοποιητικό
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
>Ψευδάργυρος
Η κατάλληλη λήψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου είναι γνωστό ότι έχουν αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Ο ψευδάργυρος αποτελεί τμήμα ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που παράγεται στο σώμα και ονομάζεται υπεροξειδική δισμουτάση.
>Σελήνιο
Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία. Το μέταλλο αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο στη ρύθμιση των κυτοκινών. Το σελήνιο είναι αποτελεί τμήμα ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού ενζύμου που παράγεται στο σώμα και ονομάζεται υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.
>Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική απόκριση. Σε μια πρόσφατη μελέτη παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος τρεις ή περισσότερες φορές από κρυολόγημα μέσα σε μια περίοδο 5 ετών μειώθηκε κατά 66% με την καθημερινή λήψη 500mg βιταμίνης C. Για μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 3g βιταμίνης C. Οι περισσότερες μελέτες για πρόληψη χρησιμοποίησαν δόση 1g ανά ημέρα.
>Εκχύλισμα Σκόρδου Ψυχρής Ωρίμανσης
Η ψυχρή ωρίμανση αυξάνει ουσιωδώς τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο σκόρδο, που σημαίνει ότι η κατανάλωση σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης ενισχύει τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων (NK), διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων, αυξάνει την τοξικότητα των λεμφοκυττάρων ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και αυξάνει τη δράση των μακροφάγων και άλλων φαγοκυτταρικών κυττάρων. Το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το ψυχολογικό άγχος που προκαλείται από την ανοσολογική καταστολή.
>Echinacea
Η Echinacea έχει βρεθεί ότι είναι ένας ανοσοδιεγερτικός παράγοντας που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρυολογημάτων (μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Echinacea μείωσε τη συχνότητα των κρυολογημάτων κατά 58%). Συστήνεται η λήψη για 5-10 μέρες 300mg τυποποιημένου εκχυλίσματος που περιέχει 4% φαινολικά κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου κινδύνου όπως νωρίς το χειμώνα ή στην έναρξη ενός κρυολογήματος.
Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και λαμβάνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα με υποστηρικτικά συστατικά – κλειδιά όπως απαιτείται μπορείτε να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας να είναι πάντα δυνατό.
Συστατικά – Κλειδιά για το Ανοσοποιητικό Ψευδάργυρος Σελήνιο Βιταμίνη C Εκχύλισμα Σκόρδου Ψυχρής Ωρίμανσης Echinacea
Comments